...


Τα ελληνικ σταφλια απ το Α ως το ... Σ

Αγιωργτικο

Το πανμορφο και περιζτητο ερυθρ σταφλι της Νεμας. Τα κρασι του, με ωραιτατη πορφυρ φορεσι χαρακτηρζονται απ πλοσια, βελοδινη γεση.

Αηδνι

Λευκ σταφλι με λουλουδτα αρματα που καλλιεργεται κυρως στη Σαντορνη και τα νησι του Αιγαου.

Αθρι

Λευκ σταφλι ευρως διαδεδομνο στα νησι του ντιου Αιγαου και τη Χαλκιδικ. Τα κρασι του εμφανζονται με λεπτ ρωμα λεμονιο και πλοτο γεσης.

Αμοργιαν

βλ. Μαντηλαρι

Ασρτικο

Το κυραρχο σταφλι της Σαντορνης που χει μεταναστεσει με επιτυχα στη Χαλκιδικ, την Επανομ, τη Δρμα, το Παγγαο και την Πελοπννησο. Λευκ, διατηρε αρκετ υψηλ οξτητα, ακμη και στην πλρη ωρμανσ του.

Ασπροδες

Λευκ σταφλια (Σανταμερινα, Λευκ Βολτσα, Μυγδλι, Μπρνα) που κτω απ αυτ το νομα-ομπρλα καλλιεργονται στην Πελοπννησο.

Αυγουστιτης
Ερυθρ σταφλι που κατγεται απ τη Ζκυνθο και απναντι στη δυτικ Πελοπννησο.

Βερτζαμ

Ερυθρ ποικιλα, η οποα καλλιεργεται σχεδν κατ' αποκλειστικτητα στη Λευκδα. Δνει κρασι με ντονο χρμα.

Βηλνα
Παλι κρητικ ποικιλα. να λευκ σταφλι που ταν καλλιεργεται με φροντδα δνει ευχριστα κρασι με λουλουδνια και φρουτδη αρματα.

Βλχικο
Ερυθρ ποικιλα αμπλου που συναντται στην περιοχ των Ιωανννων.

Δαφν
Μια απ τις αρχαιτερες αυτχθονες λευκς ποικιλες της Κρτης, ξεχωρζει για το ρωμ της που θυμζει δφνη, εξ’ ου και το νομα.

Κατσαν
Στα τλη του 19ου αινα, τα σταφλια που καλλιεργοσαν στη Σαντορνη ξεπερνοσαν τα 50. Σμερα δυστυχς ζτημα εναι να υπρχουν 5 που να μπορον να θεωρηθον σημαντικ. Ανμεσ τους και το Κατσαν.

Κοτσιφλι

Ερυθρ κρητικ σταφλι. Τα κρασι του εναι υψηλβαθμα, μαλακ και πικντικα στη γεση. Συνθως οινοποιεται παρα με τη Μαντηλαρι.

Κραστο
Ερυθρ σταφλι που καλλιεργεται αποκλειστικ στη Ραψνη και συμμετχει στη σνθεση του κρασιο της.

Κυδωνστα
Μια απ τις σπνιες ποικιλες της Λακωνας μαζ με τη Μονεμβασι, τον Πετρουλιαν και τη Θρψα. Σμα κατατεθν της, το επμονο ρωμα που παραπμπει στο κυδνι γλυκ.

Λαγρθι

Σταφλι με αξιλογο φροτο και ζωηρ οξτητα, που καλλιεργεται στη βρεια Πελοπννησο και τα Ινια νησι.

Λημνι

Eρυθρ σταφλι, αυτχθον της Λμνου, με ρζες που φτνουν στην αρχαιτητα. Η Λημνα μπελος που τα κρασι της εξυμνε ο Πολυδεκης, σμερα, εκτς απ το νησ, καλλιεργεται και στη Βρεια Ελλδα.

Λιτικο

Ακραιφνς κρητικ σταφλι, απ τις αρχαιτερες ελληνικς ποικιλες. Ποικιλα με υψηλ δυναμικ, αναδεικνει στο βλτιστο τον ποιοτικ χαρακτρα της ταν ωριμζει αρκετ.

Μαλαγουζι

Φνα λευκ ποικιλα που μας χαρζει πλοσια και αρωματικ κρασι.

Μαντηλαρι

Ερυθρ αιγαιοπελαγτικη ποικιλα. Συνθως οινοποιεται μαζ με λλα σταφλια που μεινουν τον δστροπο χαρακτρα της και προσθτουν πιο φνες ντες στα καθαρ γινα αρματ της (με τη Μονεμβασι στην Προ και το Κοτσιφλι στην Κρτη).

Μαρη Κουντορα Κμης

βλ. Μαντηλαρι

Μαυροδφνη

Το γνωστ αρωματικ σταφλι που καλλιεργεται στον αμπελνα της Πτρας και της Κεφαλονις. Η μεγαλτερη ποστητα χρησιμοποιεται για την παραγωγ του ομνυμου υψηλβαθμου και παλαιωμνου ερυθρο γλυκο κρασιο.

Μαυροτργανο

Η ερυθρ πρταση της Σαντορνης. να απ τα πολλ γνωστα σταφλια του Κυκλαδτικου αμπελνα, που οι προσπθειες των οινοποιν κατφεραν να σσουν απ την εξαφνιση. Κρασ με χαρακτρα και νταση, πως και οτιδποτε απ το αγαπημνο νησ.

Μαυροδι

Η οικογνεια εναι μεγλη. Με αυτ το νομα συναντομε πολλ σταφλια στην Πελοπννησο, την πειρο, τη Μακεδονα και τη Στερε Ελλδα. Το δε κοιν τους χαρακτηριστικ εναι το μαρο χρμα του φλοιο τους. Ποικιλα ταννικ που ανταποκρνεται ξοχα στην παλαωση στο βαρλι.

Moνεμβασι

Λευκ σταφλι που καλλιεργεται στην Προ.

Μοσχτο

Μεγλη και δισημη οικογνεια σταφυλιν που καλλιεργονται με ποικλα ονματα σ’ λες σχεδν τις αμπελουργικς χρες. Μεγλη και η ποικιλα των κρασιν που μας χαρζουν, απ παλαιωμνα γλυκ ως φρσκα, φρουτδη αφρδη. λα τους μως ξεχωρζουν για το εντυπωσιακ τους ρωμα.

Μοσχμαυρο

Ερυθρ αρωματικ ποικιλα που συναντμε στο νομ Κοζνης

Μοσχοφλερο

Καλλιεργεται στο οροπδιο της Μαντινεας και στη ντια Πελοπννησο, για την παραγωγ λευκν κρασιν με ντονο και εκολα αναγνωρσιμο ρωμα. Με μοσχατζουσες ντες που στην πιο καθαρ τους κφραση θυμζουν τριαντφυλλο, μντα και λεμνι. 

Μπεκιρι

Ερυθρ ποικιλα που συναντται στην περιοχ των Ιωανννων.

Νεγκσκα

Ερυθρ σταφλι που καλλιεργεται αποκλειστικ στη Γουμνισσα. Συμμετχει στην ποικιλιακ  σνθεση του κρασιο της περιοχς προσφροντας χρμα, φροτο, αλκοολικ ττλο και μεινοντας την οξτητ του.

Ντεμπνα

Λευκ και ηπειρτισσα, εμφανζει αξιοσημεωτο δυναμικ για την παραγωγ φρσκων ξηρν και αφρωδν κρασιν.

Ξινμαυρο

Η εκλεκτ ερυθρ ποικιλα της βρειας Ελλδας. Καλ εγκλιματισμνη στα ηπειρωτικ κλματα, καλλιεργεται σε περισστερες περιοχς απ οποιαδποτε λλη ποικιλα στην Ελλδα. Τα σταφλια της χουν ντονα ξινη γεση, ακμη και ταν εναι ριμα.

Πλυτ

Αυτχθονη λευκ ποικιλα της Κρτης, που σθηκε απ την εξαφνιση χρις στις προσπθειες των ντπιων οινοποιν. Μας δνει κρασι με ελαφρ λεμοντο στμα.

Ροδτης

Καλλιεργεται σχεδν σ’ ολκληρη την Ελλδα. ταν καλλιεργηθε και οινοποιηθε προσεκτικ, μας δνει ελαφρι και ευκολπιοτα κρασι με μορφο φροτο.

Ρομπλα

Λευκ σταφλι απ τις πιο κομψς ελληνικς ποικιλες. Καλλιεργεται στην Κεφαλονι και την Στερε  Ελλδα. Τα κρασι του εμφανζουν φρεσκδα και λεμοντο χαρακτρα.

Σαββατιαν

Το πιο διαδεδομνο σταφλι του Ελληνικο αμπελνα. Καλλιεργεται στην Αττικ και σ’ ολκληρη την Κεντρικ Ελλδα. Μαζ με τον Ροδτη, εναι τα κρια σταφλια που χρησιμοποιονται στην παραγωγ της ρετσνας.

Σιδερτης

Σταφλι με ρδινο φλοι και ορεκτικ οξτητα. Καλλιεργεται σε ολκληρη την Πελοπννησο, ιδιατερα στην Κορινθα, την Αχαα, την Ηλεα και σποραδικ στην Αττικ και την Εβοια.

Σταυρωτ

Ερυθρ σταφλι που καλλιεργεται αποκλειστικ στη Ραψνη και συμμετχει στη σνθεση του κρασιο της.