Αρχική

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ιδρύθηκε  το 1995 ως συνέχεια του ιστορικού ΣΕΒΟΠ (1949) στον χώρο του κρασιού, αποκλειστικά.

Τα μέλη του, τακτικά και συνδεδεμένα, παράγουν πάνω από το 70% του ελληνικού κρασιού ενώ διακινούν και εξάγουν πολυ μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Βασικές προτεραιότητες του ΣΕΟ είναι ο εκσυγχρονισμός του αμπελουργικού θεσμικού πλαισίου, η προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό (New Wines of Greece) και η προώθηση του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού στο εσωτερικό σε συνέργεια με τους φορείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Γαστρονομίας.

23/06/2016

Διακομματική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Κατόπιν ενεργειών του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, έγινε διακομματική (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε για τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ελληνικό κρασί.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Δημοσιονομικό όφελος από τον ΕΦΚ στο κρασί

Η παραγωγή και οι σημαντικές εξαγωγές κρασιού αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επιτυχία των επαγγελματιών του κλάδου, η οποία προήλθε μέσα από συστηματική καλλιέργεια της ιδιαίτερης ταυτότητας του ελληνικού οίνου αλλά και της ολοένα και αυξανόμενης ποιότητας του.

Η ανοδική αυτή πορεία ωστόσο, δε μπορεί να είναι απρόσκοπτη καθώς με απόφαση της Κυβέρνησης από 01.01.2016 «επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος».

Ο συγκεκριμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος σύμφωνα με απάντηση σας (αρ.πρωτ.880/15.01.2016) σε σχετική αναφορά μου, επιβλήθηκε «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στήριξης της χώρας, λόγω των έκτακτων αναγκών της ελληνικής οικονομίας» αποτελεί σήμερα σημαντικό εμπόδιο για τους παραγωγούς κρασιού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς τη συνολική επιβάρυνση του τελικού προϊόντος με:

• 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ).
• 2% χαρτόσημο.
• 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού.
• 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πως στις μέρες μας οι παραγωγοί ελληνικού κρασιού έχουν ένα σημαντικό αντίπαλο. Όχι κάποιον εξωτερικό ανταγωνιστή, αλλά το ίδιο το ελληνικό κράτος, που αδυνατεί να αντιληφθεί πως η υπερφορολόγηση του τελικού προϊόντος, προκαλεί σημαντική ζημιά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών στις αγορές.

Επιπλέον, στο πρώτο 5μηνο, σημειώθηκαν στον κλάδο των οινοποιών πολύ χαμηλές πωλήσεις, λόγω της διακίνησης λαθραίων ποσοτήτων οίνου, πράγμα που κατήγγειλαν τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) όσο και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Έπειτα από 6 μήνες εφαρμογής του μέτρου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Πόσο ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης; Ποιος ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυβέρνηση;

β) Σε ποιο βαθμό έχουν τα αρμόδια Τελωνεία και οι ελεγκτικές αρχές ανταποκριθεί στα αιτήματα των οινοποιών για ελέγχους στην αγορά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

1. Χρίστος Δήμας, βουλευτής Κορινθίας
2. Γεώργιος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης
3. Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου
4. Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής
5. Γεώργιος Καρράς, βουλευτής Β’ Αθηνών
6. Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής Α’ Αθηνών

10/06/2016

ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ακολουθεί το ΦΕΚ που αφορά στην Κλωνικη Επιλογή.

11/05/2016

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣτΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Φ.Κ.

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του αμπελοοινικού κλάδου κατά του Υπουργού Οικονομικών κατά των διοικητικών πράξεων που ρυθμίζουν της επιβολή ΕΦΚ στο οίνο. Η συζήτηση έλαβε χώρα σε διευρυμένη σύνθεση (7μελή) του Τμήματος λόγω της σπουδαιότητασς του θέματος, ενώ οι 13 λόγοι ακύρωσης αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή δικηγόρο και Διευθυντή του ΣΕΟ κ. Θεόδωρο Γεωργόπουλο και τον δικηγόρο κ. Πέτρο Κασιμάτη.
Αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου!

05/05/2016

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Δείτε στην εγκύκλιο που ακολουθεί λεπτομέρειες εφαρμογής της με αριθ. 1012/21063/18-02-2016 ΥΑ «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε.) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε.) αριθ. 2015/561, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις»

25/04/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των Ελλήνων οινοπαραγωγών μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για αύξηση του Φ.Π.Α. στο 24%.

26/01/2016

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε συντονισμό με τους άλλους φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΕΝΑΠΑΠΕ), κλιμακώνονται οι ενέργειες για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, με απώτερο σκοπό την κατάργησή του.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους μικρούς οινοποιούς , ο Σύνδεσμος επικεντρώνει τις προσπάθειες του τις επόμενες κρίσιμες δύο μέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) στην δικαστική προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου αλλά και στην άσκηση πίεσης προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τα μικρά οινοποιεία να μην προβούν σε υποβολή δηλώσεων και καταβολή του ΕΦΚ μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή την τελευταία μέρα της προθεσμίας, προκειμένου να εξαντλήσουμε τα περιθώρια αναστολής του μέτρου.

Γιώργος Σκούρας
Πρόεδρος Δ.Σ.

25/01/2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις του ο αμπελοοινικός κλάδος κατά της επιβολής του Ε.Φ.Κ. στο κρασί προσέφυγε σήμερα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συνέχεια της αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, από κοινού με την Ε.Δ.Ο.Α.Ο. και την ΚΕΟΣΟΕ, υπέβαλε και καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την μορφή υπομνήματος στο οποίο περιγράφονται οι διατάξεις που αντιτίθενται σε πλείονες κανόνες του δικαίου της Ε.Ε.

Ζητήθηκε επιπλέον η άμεση εξέταση της  καταγγελίας από την Επιτροπή με δεδομένη την μαζική και ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλείται στον τομέα.

περισσότερα νέα →