Αρχική

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ιδρύθηκε  το 1995 ως συνέχεια του ιστορικού ΣΕΒΟΠ (1949) στον χώρο του κρασιού, αποκλειστικά.

Τα μέλη του, τακτικά και συνδεδεμένα, παράγουν πάνω από το 70% του ελληνικού κρασιού ενώ διακινούν και εξάγουν πολυ μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Βασικές προτεραιότητες του ΣΕΟ είναι ο εκσυγχρονισμός του αμπελουργικού θεσμικού πλαισίου, η προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό (New Wines of Greece) και η προώθηση του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού στο εσωτερικό σε συνέργεια με τους φορείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Γαστρονομίας.

15/12/2016

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟ INSETE TRAINING

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα γαστρονομίας του ΣΕΤΕ Training.

Σε κάθε πρόγραμμα που θα πραγματοποιείται, θα συμμετέχει και  ένας Έλληνας παραγωγός κρασιού, που θα ενημερώνει τους συμμετέχοντες που θα παραβρεθούν στα προγράμματα του ΣΕΤΕ Training, για το σύγχρονο Eλληνικό κρασί, τις Βασικές Αρχές της Οινογευσιγνωσίας και του Food/Dessert & Wine pairing.

Έτσι, οι συμμετέχοντες θα μάθουν όλα όσα πρέπει ένας επαγγελματίας να γνωρίζει για το πως δοκιμάζονται και με ποια μέθοδο μπορούν να συνδυαστούν  οι γεύσεις είτε σε αλμυρό, είτε σε γλυκό, με το ανάλογο κρασί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, στο www.insete-training.gr

06/12/2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

Παρουσίαση του προϊστάμενου του τμήματος Αμπέλου & Ελαίας κ. Διονύση Γραμματικού με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική αμπελουργία.

περισσότερα...

03/11/2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.

περισσότερα...

09/09/2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΟΥΡΑ

O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Τέρενς Κουίκ, είχε στο Γραφείο του στη Γραμματεία για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, συνάντηση Εργασίας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γιώργο Σκούρα

περισσότερα...

15/07/2016

Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Με πολύ ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και γενικότερα ο αμπελοοινικός κόσμος υποδέχτηκε την κατάθεση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί ενεργειακών επιθεωρητών κλπ. Που συζητείται στη Βουλή, η οποία καταργεί τις παραγράφους 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013.

περισσότερα...

23/06/2016

Διακομματική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Κατόπιν ενεργειών του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, έγινε διακομματική (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε για τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ελληνικό κρασί.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Δημοσιονομικό όφελος από τον ΕΦΚ στο κρασί

Η παραγωγή και οι σημαντικές εξαγωγές κρασιού αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επιτυχία των επαγγελματιών του κλάδου, η οποία προήλθε μέσα από συστηματική καλλιέργεια της ιδιαίτερης ταυτότητας του ελληνικού οίνου αλλά και της ολοένα και αυξανόμενης ποιότητας του.

Η ανοδική αυτή πορεία ωστόσο, δε μπορεί να είναι απρόσκοπτη καθώς με απόφαση της Κυβέρνησης από 01.01.2016 «επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος».

Ο συγκεκριμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος σύμφωνα με απάντηση σας (αρ.πρωτ.880/15.01.2016) σε σχετική αναφορά μου, επιβλήθηκε «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στήριξης της χώρας, λόγω των έκτακτων αναγκών της ελληνικής οικονομίας» αποτελεί σήμερα σημαντικό εμπόδιο για τους παραγωγούς κρασιού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς τη συνολική επιβάρυνση του τελικού προϊόντος με:

• 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ).
• 2% χαρτόσημο.
• 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού.
• 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πως στις μέρες μας οι παραγωγοί ελληνικού κρασιού έχουν ένα σημαντικό αντίπαλο. Όχι κάποιον εξωτερικό ανταγωνιστή, αλλά το ίδιο το ελληνικό κράτος, που αδυνατεί να αντιληφθεί πως η υπερφορολόγηση του τελικού προϊόντος, προκαλεί σημαντική ζημιά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών στις αγορές.

Επιπλέον, στο πρώτο 5μηνο, σημειώθηκαν στον κλάδο των οινοποιών πολύ χαμηλές πωλήσεις, λόγω της διακίνησης λαθραίων ποσοτήτων οίνου, πράγμα που κατήγγειλαν τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) όσο και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Έπειτα από 6 μήνες εφαρμογής του μέτρου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Πόσο ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης; Ποιος ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυβέρνηση;

β) Σε ποιο βαθμό έχουν τα αρμόδια Τελωνεία και οι ελεγκτικές αρχές ανταποκριθεί στα αιτήματα των οινοποιών για ελέγχους στην αγορά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

1. Χρίστος Δήμας, βουλευτής Κορινθίας
2. Γεώργιος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης
3. Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου
4. Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής
5. Γεώργιος Καρράς, βουλευτής Β’ Αθηνών
6. Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής Α’ Αθηνών

10/06/2016

ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ακολουθεί το ΦΕΚ που αφορά στην Κλωνικη Επιλογή.

περισσότερα...

περισσότερα νέα →