Μέλη
Κτήμα Κατσαρού
Κρανιά Ολύμπου, Παναγούλη 6, 41222 Λάρισα
T: 2410 536811, 6944773314 | F: 2410 536811
| katswine@hotmail.com
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κατσαρός Ευριπίδης
Τύπος: Απλό

Το Κτήμα Κατσαρού είναι μια οικογενειακή επιχείρηση του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου.

Το 1978 χτίζει στον οικισμό της Κρανιάς το εξοχικό του σπίτι και βλέποντας έναν παραδοσιακό αμπελότοπο συνεχώς να εγκαταλείπεται, αποφασίζει σιγά-σιγά να αναβιώσει την αμπελοκαλλιέργεια. Στην αρχή έκανε πειραματισμούς με διάφορες ποικιλίες εκτός των ντόπιων που σε ένα υψόμετρο 600-650 μ. αργούσαν να ωριμάσουν. Τελικά, για αυτό το υψόμετρο, επέλεξε τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot για τον ερυθρό οίνο και Chardonnay για το λευκό, όχι από ξενομανία, αλλά γιατί ταίριαζαν περισσότερο στο μικροκλίμα της περιοχής. Πράγματι, αυτές οι ποικιλίες εγκλιματίστηκαν απόλυτα στον ορεινό όγκο του Κάτω Ολύμπου.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η προσπάθεια αναγνώρισης των ποικιλιών αυτών ως συνιστώμενες για τον νομό. Στη συνέχεια, το 1990 η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης προχώρησε στη διαδικασία μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας της αναγνώρισης του Τοπικού οίνου Κρανιάς.

Η πρώτη επίσημη οινοποίηση του κρασιού «Κτήμα Κατσαρού» έγινε το 1988 για τον ερυθρό οίνο και έκτοτε συνεχίζεται ανελλιπώς. Το 1999 ξεκίνησε και η εμφιάλωση του λευκού τοπικού οίνου Κρανιάς.

Στόχος του κτήματος είναι η παραγωγή κρασιών που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που παράγονται (εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά) καθώς επίσης και την τυπικότητα των ποικιλιών από τις οποίες προέρχονται.

Το οινοποιείο του Κτήματος Κατσαρού είναι απόλυτα σύγχρονο, εξοπλισμένο με ό,τι καλύτερο διατίθεται σήμερα στον χώρο της οινοποίησης. Παράλληλα, το οινοποιείο εξοπλίστηκε πρόσφατα με ένα υπερσύγχρονο οινολογικό εργαστήριο. Η οργάνωση και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου έγινε από τον υιό Ευριπίδη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Λάρισα μετά από τις σπουδές του τη Γαλλία.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και διαθέτει χώρους γευσιγνωσίας.

Επιστροφή

Για περισσότερες πληροφορίες
πατήστε πάνω στις εικόνες.