Μέλη
Κτήμα Μοντοφώλι, ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε.
Παλαιά Χώρα 34001, Κάρυστος, Εύβοια
T: +30 22240 25951 | F:
|
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ευαγγελία Αθανασίου
Τύπος: Απλό

Γραφεία Αθηνών
Κλεισθένους 9
10552, Αθήνα
τηλ. 210 5278601, fax 210 5278606
e-mail : secretariat@genkacomm.gr

Το Κήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου στην Εύβοια, στον λόφο που ξεκινάει από το Καστέλο Ρόσσο, και απ΄ αυτόν δανείστηκε και το όνομά του. Η θέα που προσφέρει προς την θάλασσα είναι πανοραμική.

Το κτήμα λόγω της καλλιεργήσιμης και ιδιαιτέρως γόνιμης γης του, υπήρξε ανέκαθεν σημείο αναφοράς στην μακραίωνη ιστορία της Καρύστου. Κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας (1208-1470) υπήρξε τιμάριον του εκάστοτε φεουδάρχη του νοτινού τριτημόριου της Εύβοιας. Εικάζεται ότι κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τους Καταλανούς στους Ενετούς, το συμβόλαιο της πώλησης (1365) συντάχθηκε στον ναό του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται μέσα στο κτήμα. Σώζεται μόνο ο βορινός του τοίχος.

Κατά την Τουρκοκρατία, ιδιοκτήτης ήταν ο Ομέρ Μπέης που αργότερα έγινε Πασάς της Εύβοιας. Τότε το κτήμα ονομαζόταν «Τα Περιβόλια του Πασά».

Μετά την απελευθέρωση του νησιού, γύρω στα 1840, το κτήμα αγοράστηκε από τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, Υποπρόξενο της Ρωσίας στην Κάρυστο και Αυλάρχη του Γεωργίου του Α΄. Κατά την επίσκεψή του στην Κάρυστο το 1841, ο Όθων φιλοξενήθηκε σ΄ αυτό. (Το Σχέδιο Πόλεως της Καρύστου είναι δωρεά του Όθωνα, γι΄ αυτό και η Κάρυστος αποκαλέστηκε και «Οθωνούπολις»). Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος πέθανε στο κτήμα το 1874.

Το 1877, ο Μιχαήλ Παπαρρηγόπουλος, γιος του Ιωάννη, πούλησε το κτήμα στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη, έμπορο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος το διατήρησε σε άριστη κατάσταση καλλιεργώντας εσπεριδοειδή. Σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς ήταν καταγεγραμμένο ως «Κτήμα Κωνσταντινίδη».

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί, εγκατέστησαν παρατηρητήριο στο κτήμα Μοντοφώλι για να ελέγχουν την περιοχή.

Τον Οκτώβριο του 1953, με την ευκαιρία των εγκαινίων του έργου της ύδρευσης της πόλης της Καρύστου, φιλοξενήθηκε στο κτήμα ο Βασιλιάς Παύλος.

Στη συνέχεια, το κτήμα εγκαταλείφθηκε και περιέπεσε σε ερείπωση. Τα μόνα δέντρα που παρέμειναν παραγωγικά, είναι αυτά που αναπτύσσονται ακόμη και σήμερα μπροστά από το σπίτι. Από τα δέντρα αυτά παράγουμε την εξαιρετική μαρμελάδα «Η μαρμελάδα της Μαριάννας».

Το 1986 το κτήμα αγοράστηκε από την οικογένεια του Παύλου Γ. Καρακώστα και δημιουργήθηκε η εταιρία Μυρτώα Α.Ε. με σκοπό την αναστήλωση και τη γεωργική εκμετάλλευση του κτήματος. Τότε του δόθηκε η ονομασία «Κτήμα Μοντοφώλι».

Το 1987 φυτεύτηκαν 4 ποικιλίες αμπελιού, με σκοπό να παραχθεί ένα κρασί γλυκό, με τον τρόπο που γινόταν το γλυκό κρασί στην αρχαιότητα. Οι ποικιλίες είναι επιλογή από τον αμπελώνα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους που παραδοσιακά έκαναν γλυκό κρασί: το κόκκινο Λιάτικο από την Κρήτη, το λευκό Αθήρι από την Ρόδο, και τα Ασύρτικο, Αηδάνι από τη Σαντορίνη. Ο αμπελώνας έχει έκταση 16 στρέμματα. Είναι ανεπτυγμένος σε 8 πεζούλες και έτσι τα χώματα στραγγίζουν και δεν δημιουργείται σάπισμα.

Το κτήμα Μοντοφώλι άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό το έτος 2000. Από τότε και μέχρι σήμερα υποδέχεται τους επισκέπτες για ξενάγηση στον αμπελώνα και την κάβα του κτήματος από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα.

Την υπόλοιπη περίοδο η επίσκεψη του κτήματος γίνεται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Η εταιρία ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε. στη προσπάθειά της να συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και πέρα από την αναβίωση του κτήματος έχει χρηματοδοτήσει τις εξής εκδόσεις :

  • Το βιβλίο «Ας γνωρίσουμε τη Κάρυστο» του ιστοριοδίφη Στ. Παπαμιχαήλ.
  • Χάρτη με περιπάτους στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου
  • Χάρτη Τουριστικό της Καρύστου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτίου Ευβοίας.

Επόμενη πρωτοβουλία, που βρίσκεται στο στάδιο μελέτης, είναι η δημιουργία ενός Φεστιβάλ μουσικής μέσα στο κτήμα.

 

Επιστροφή

Για περισσότερες πληροφορίες
πατήστε πάνω στις εικόνες.