Αρχείο Νέων 2016
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟ INSETE TRAINING
15/12/2016

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα γαστρονομίας του ΣΕΤΕ Training.

Σε κάθε πρόγραμμα που θα πραγματοποιείται, θα συμμετέχει και  ένας Έλληνας παραγωγός κρασιού, που θα ενημερώνει τους συμμετέχοντες που θα παραβρεθούν στα προγράμματα του ΣΕΤΕ Training, για το σύγχρονο Eλληνικό κρασί, τις Βασικές Αρχές της Οινογευσιγνωσίας και του Food/Dessert & Wine pairing.

Έτσι, οι συμμετέχοντες θα μάθουν όλα όσα πρέπει ένας επαγγελματίας να γνωρίζει για το πως δοκιμάζονται και με ποια μέθοδο μπορούν να συνδυαστούν  οι γεύσεις είτε σε αλμυρό, είτε σε γλυκό, με το ανάλογο κρασί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, στο www.insete-training.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
06/12/2016 Παρουσίαση του προϊστάμενου του τμήματος Αμπέλου & Ελαίας κ. Διονύση Γραμματικού με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική αμπελουργία.

περισσότερα...

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
03/11/2016

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.

περισσότερα...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΟΥΡΑ
09/09/2016 O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Τέρενς Κουίκ, είχε στο Γραφείο του στη Γραμματεία για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, συνάντηση Εργασίας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γιώργο Σκούρα

περισσότερα...

Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ
15/07/2016

Με πολύ ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και γενικότερα ο αμπελοοινικός κόσμος υποδέχτηκε την κατάθεση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί ενεργειακών επιθεωρητών κλπ. Που συζητείται στη Βουλή, η οποία καταργεί τις παραγράφους 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013.

περισσότερα...

Διακομματική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί.
23/06/2016

Κατόπιν ενεργειών του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, έγινε διακομματική (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε για τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ελληνικό κρασί.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Δημοσιονομικό όφελος από τον ΕΦΚ στο κρασί

Η παραγωγή και οι σημαντικές εξαγωγές κρασιού αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επιτυχία των επαγγελματιών του κλάδου, η οποία προήλθε μέσα από συστηματική καλλιέργεια της ιδιαίτερης ταυτότητας του ελληνικού οίνου αλλά και της ολοένα και αυξανόμενης ποιότητας του.

Η ανοδική αυτή πορεία ωστόσο, δε μπορεί να είναι απρόσκοπτη καθώς με απόφαση της Κυβέρνησης από 01.01.2016 «επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος».

Ο συγκεκριμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος σύμφωνα με απάντηση σας (αρ.πρωτ.880/15.01.2016) σε σχετική αναφορά μου, επιβλήθηκε «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στήριξης της χώρας, λόγω των έκτακτων αναγκών της ελληνικής οικονομίας» αποτελεί σήμερα σημαντικό εμπόδιο για τους παραγωγούς κρασιού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς τη συνολική επιβάρυνση του τελικού προϊόντος με:

• 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ).
• 2% χαρτόσημο.
• 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού.
• 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πως στις μέρες μας οι παραγωγοί ελληνικού κρασιού έχουν ένα σημαντικό αντίπαλο. Όχι κάποιον εξωτερικό ανταγωνιστή, αλλά το ίδιο το ελληνικό κράτος, που αδυνατεί να αντιληφθεί πως η υπερφορολόγηση του τελικού προϊόντος, προκαλεί σημαντική ζημιά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών στις αγορές.

Επιπλέον, στο πρώτο 5μηνο, σημειώθηκαν στον κλάδο των οινοποιών πολύ χαμηλές πωλήσεις, λόγω της διακίνησης λαθραίων ποσοτήτων οίνου, πράγμα που κατήγγειλαν τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) όσο και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Έπειτα από 6 μήνες εφαρμογής του μέτρου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Πόσο ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης; Ποιος ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυβέρνηση;

β) Σε ποιο βαθμό έχουν τα αρμόδια Τελωνεία και οι ελεγκτικές αρχές ανταποκριθεί στα αιτήματα των οινοποιών για ελέγχους στην αγορά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

1. Χρίστος Δήμας, βουλευτής Κορινθίας
2. Γεώργιος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης
3. Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου
4. Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής
5. Γεώργιος Καρράς, βουλευτής Β’ Αθηνών
6. Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής Α’ Αθηνών

ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
10/06/2016 Ακολουθεί το ΦΕΚ που αφορά στην Κλωνικη Επιλογή.

περισσότερα...

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣτΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Φ.Κ.
11/05/2016 Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του αμπελοοινικού κλάδου κατά του Υπουργού Οικονομικών κατά των διοικητικών πράξεων που ρυθμίζουν της επιβολή ΕΦΚ στο οίνο. Η συζήτηση έλαβε χώρα σε διευρυμένη σύνθεση (7μελή) του Τμήματος λόγω της σπουδαιότητασς του θέματος, ενώ οι 13 λόγοι ακύρωσης αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή δικηγόρο και Διευθυντή του ΣΕΟ κ. Θεόδωρο Γεωργόπουλο και τον δικηγόρο κ. Πέτρο Κασιμάτη.
Αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου!

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
05/05/2016 Δείτε στην εγκύκλιο που ακολουθεί λεπτομέρειες εφαρμογής της με αριθ. 1012/21063/18-02-2016 ΥΑ «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε.) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε.) αριθ. 2015/561, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις»

περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.
25/04/2016

Έκδηλη είναι η ανησυχία των Ελλήνων οινοπαραγωγών μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για αύξηση του Φ.Π.Α. στο 24%.

περισσότερα...

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ
26/01/2016

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε συντονισμό με τους άλλους φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΕΝΑΠΑΠΕ), κλιμακώνονται οι ενέργειες για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, με απώτερο σκοπό την κατάργησή του.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους μικρούς οινοποιούς , ο Σύνδεσμος επικεντρώνει τις προσπάθειες του τις επόμενες κρίσιμες δύο μέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) στην δικαστική προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου αλλά και στην άσκηση πίεσης προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τα μικρά οινοποιεία να μην προβούν σε υποβολή δηλώσεων και καταβολή του ΕΦΚ μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή την τελευταία μέρα της προθεσμίας, προκειμένου να εξαντλήσουμε τα περιθώρια αναστολής του μέτρου.

Γιώργος Σκούρας
Πρόεδρος Δ.Σ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ
25/01/2016

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις του ο αμπελοοινικός κλάδος κατά της επιβολής του Ε.Φ.Κ. στο κρασί προσέφυγε σήμερα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συνέχεια της αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, από κοινού με την Ε.Δ.Ο.Α.Ο. και την ΚΕΟΣΟΕ, υπέβαλε και καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την μορφή υπομνήματος στο οποίο περιγράφονται οι διατάξεις που αντιτίθενται σε πλείονες κανόνες του δικαίου της Ε.Ε.

Ζητήθηκε επιπλέον η άμεση εξέταση της  καταγγελίας από την Επιτροπή με δεδομένη την μαζική και ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλείται στον τομέα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Φ.Κ
20/01/2016

Σε συνέχιση των αγώνων του κλάδου εναντίον του Ε.Φ.Κ. στον οίνo κλιμακώσαμε τις ενέργειές μας και σε δικαστικό επίπεδο. Συγεκριμένα, από κοινού με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ υποβάλαμε σήμερα αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης και των σχετικών εγκυκλίων,επικαλούμενοι 13 λόγους ακυρότητας σε ένα κείμενο 35 σελίδων (παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας).
Παράλληλα, υποβάλαμε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου, έως την συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, αποσκοπώντας στην μη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης.
Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι την οριστική απόσυρση του μέτρου.
Το ελληνικό κρασί πρέπει να προστατευθεί!

Γιώργος Σκούρας
Πρόεδρος Δ.Σ.

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Φ.Κ.
15/01/2016 Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το συνημμένο αρχείο.

περισσότερα...

"ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ"
14/01/2016 Προειδοποιητικό, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων τη Δευτέρα 25/1

περισσότερα...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
14/01/2016

Συνεχίζονται τις άοκνες προσπάθειες των φορέων για την προάσπιση των συμφερόντων και την βιωσιμότητας του αμπελοοινικού κλάδου έναντι του ισοπεδωτικού μέτρου και τρόπου επιβολής του Ε.Φ.Κ.

περισσότερα...

Η ΑΓΟΡΑ ΟΙΝΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
12/01/2016

Η ελληνική οινοποιία απειλείται πλέον άμεσα με συρρίκνωση. Δέκα μέρες μετά την εφαρμογή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί πολλά οινοποιεία, ίσως τα περισσότερα, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

περισσότερα...

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚ
11/01/2016

Δείτε στο link που ακολουθεί συνέντευξη του διευθυντή του ΣΕΟ κ. Θ. Γεωργόπουλου στην ΕΡΤ για του Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί (από το 2.17'07'' και μετά)

 

http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/10ian2016-dipli-matia/

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΟ
08/01/2016

περισσότερα...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Φ.Κ. ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ
07/01/2016

Δείτε εδώ την εγκύκλιο που  εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. με διευκρινίσεις που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου για τον Ε.Φ.Κ.

περισσότερα...