Αρχείο Νέων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΓΩΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α.

Με έντονο προβληματισμό αλλά και σε πλήρη κινητοποίηση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου παρακολουθεί τις εξελίξεις ως προς το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς οίνους, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

περισσότερα...

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο Ε.Φ.Κ. ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου έγινε πράξη

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που άδικα προκατέβαλαν τα μικρά οινοποιεία της Χώρας. Με το νομοσχέδιο  του Υπουργείου Οικονομικών περί φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο ψηφίστηκε σήμερα 6.12.2019, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής του Ε.Φ.Κ. που βεβαιώθηκε και προεισπράχθηκε από μικρούς οινοπαραγωγούς χωρίς φορολογική αποθήκη και εφόσον δεν έχει συμψηφιστεί ή επιρριφθεί την κατανάλωση μέχρι την 31.12.2018. Επίσης διαγράφονται οι αντίστοιχες βεβαιώσεις ποσών που δεν εισπράχθησαν.

Σύμφωνα μάλιστα με την αιτιολογική έκθεση η εν λόγω ρύθμιση είναι απόρροια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της αίτησης ακύρωσης που σύσσωμος ο κλάδος (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ) είχε ασκήσει. Ένας από τους βασικούς λόγους ακύρωσης που έγιναν δεκτοί ήταν, υπενθυμίζουμε, το καθεστώς των μικρών οινοπαραγωγών που κρίθηκε παράνομο στο σύνολό του.

Από την πρώτη στιγμή της επιβολής του παράνομου φόρου με τον οποίο επλήγησαν τα μικρά οινοποιεία της Χώρας που αποτελούν την πλειοψηφία των μελών μας, τονίσαμε την ανάγκη απόσυρσης των παράλογων διατάξεων. Με την ακύρωση του καθεστώτος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον μηδενισμό του φόρου, ο Σύνδεσμος πύκνωσε τις προσπάθειες του μέσω παραστάσεων, υπομνημάτων προς την Διοίκηση και την Κυβέρνηση αλλά και με συνεχή ενημέρωση των μελών του για την ανάγκη επιστροφής του παράνομου φόρου

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου συγχαίρει τον Πρωθυπουργό για την υλοποίηση της δέσμευσής του αυτής, τονίζουμε δε ότι ο Σ.Ε.Ο. επιδιώκει την αγαστή συνεργασία με κάθε Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα της ελληνικής οινοποιίας, την οποία βλέπουμε ως έναν ενιαίο κλάδο με την δύναμη της πλούσιας διαφορετικότητας της.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2019
Ακολουθεί το Δελτίο Τρύγου 2019 για ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ (ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)
Όπως γνωρίζετε οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται σε έντονη διαμάχη σχετικά με παράνομες επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στις εταιρείες παραγωγής αεροσκαφών (Airbus and Boeing). Λιγες μέρες πριν ανακοινώθηκε η απόφαση του αρμόδιου διαιτητή που είχε ορισθεί ο οποίος απεφάνθη ότι το ποσό που θα μπορούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει ως αντίποινα στις επιδοτήσεις της Airbus ανέρχεται σε περίπου 7,5 δις ευρώ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλει δασμούς σε Ευρωπαϊκά προϊόντα. Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύθηκε τα προϊόντα αυτά είναι:

Οίνοι από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (επιβολή δασμών σε ποσοστό 25% επί της αξίας)
Ευρωπαϊκά ποτά (επιβολή δασμών σε ποσοστό 25% επί της αξίας)
Ευρωπαϊκά αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (επιβολή δασμών 10% επί της αξίας)
Ευρωπαϊκά τρόφιμα (επιβολή δασμών 25% επί της αξίας σε ευρεία λίστα προϊόντων με έμφαση στα τυροκομικά. Έμφαση δόθηκε επίσης στην επιβολή δασμών στο ελαιόλαδο και ελιές που παράγονται στην Ισπανία).

Οι δασμοί θα επιβληθούν από τις 18 Οκτωβρίου. 

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αρνητική και κορυφώνει την εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι επιπτώσεις στον Ευρωπαϊκό τομέα του οίνου αναμένονται σημαντικές μια και οι ΗΠΑ αποτελούν την Νο1 χώρα εξαγωγής των Ευρωπαϊκών οίνων, οι οποίες αγγίζουν τα 3,76 δις ευρώ το 2018.

Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών αρχών (Υπουργείο Εξωτερικών και ΥΠΑΑΤ) και των εθνικών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ) από τη λίστα των οίνων εξαιρέθηκαν τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όλα τα κρίσιμα θέματα του κλάδου έθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, από τον οποίο έλαβε μάλιστα συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες 12 Σεπτεμβρίου τον Σ.Ε.Ο. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Δ.Σ. Γ. Σκούρας και Μ. Τριανταφυλλοπούλου καθώς και ο Διευθυντής Θ. Γεωργόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και επέτρεψε στον Σύνδεσμο να θέσει μια σειρά ζητημάτων, όπως:

-          το καθεστώς των αδειών φύτευσης και η ανάγκη προσδιορισμού κριτηρίων που θα δίνουν έμφαση στις βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις

-          τα προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων προβολής-προώθησης με αποκορύφωμα αυτή τη χρονιά

-          την υπολειτουργία της Κ.Ε.Π.Ο. και κατά συνέπεια τις καθυστερήσεις στις τροποποιήσεις τεχνικών φακέλων ΠΟΠ/ΠΓΕ και γενικότερα στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας

-          την θέσπιση, επιτέλους, των ομάδων διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Εξάλλου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την απόσυρση της εγκυκλίου η οποία υπάγει τα οινοποιήσιμα σταφύλια στην ρύθμιση της εξόφλησης των εξήντα ημερών.

Επίσης, δεσμεύτηκε να συμβάλει ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα του αποκλεισμού των κεφαλαιουχικών οινοποιητικών εταιρειών από την χρήση του καθεστώτος του εργοσήμου κατά την απασχόληση εποχιακών εργατών. Επικοινώνησε δε άμεσα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση για το ζήτημα αυτό.

Ο Σύνδεσμος θα σας κρατήσει προσεχώς ενήμερους ως προς την ικανοποίηση αυτών των δίκαιων αιτημάτων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου (International Wine Law Association - AIDV), κατά την διάρκεια του Παγκόσιου Συνεδρίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Λωζάννη στις 21-22 Ιουλίου.

περισσότερα...

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/934 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ακολουθεί ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/934 που αφορά στη  συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στις αμπελουργικές ζώνες στις οποίες ο αλκοολικός τίτλος μπορεί να αυξηθεί, τις εγκεκριμένες οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς που ισχύουν για την παραγωγή και διατήρηση αμπελοοινικών προϊόντων, το ελάχιστο ποσοστό αλκοόλης για υποπροϊόντα και την απόρριψή τους, και τη δημοσίευση των φακέλων του OIV.

περισσότερα...

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΠΕΝΘΕΙ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΚΗ

Με μεγάλη οδύνη, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου πληροφορήθηκε τον χαμό του εκλεκτού μέλους του, Στέλιου Αλεξάκη.

Αυτοδημιούργητος στο χώρο της οινοποιίας, δεν υπήρξε μόνο επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά βοήθησε καθοριστικά στην διαμόρφωση της θεσμικής υπόστασης του ελληνικού κρασιού. Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1936, φοίτησε στην Σχολή Ευελπίδων και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο όπου σπούδασε Χημικός Μηχανικός. Στην συνέχεια, ο Στέλιος ασχολήθηκε με την εκπαίδευση, ενώ εργάστηκε ως σύμβουλος σε οινοποιεία, ιδρύοντας μάλιστα οινολογικό εργαστήριο. Με γνώμονα την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα, δημιουργεί το 1981 ανώνυμη οινοποιητική εταιρεία με την σύζυγό του στην γενέτειρά του. Σήμερα, την οινοποιητική επιχείρηση έχουν επάξια αναλάβει οι γιοι του Λάζαρος και Απόστολος. Ιδρυτικό μέλος του Σ.Ε.Ο., και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου από το 2001, ανέλαβε την προεδρία του σε κρίσιμη στιγμή, την περίοδο 2005-2008. Ως η ήρεμη δύναμη, κατόρθωσε να διασφαλίσει την ενότητα του Συνδέσμου ενώ υπήρξε ο αρχιτέκτονας του «νέου» Σ.Ε.Ο., δίδοντας σε αυτόν, μέσω καταστατικής αλλαγής, ομοσπονδιακή δομή, με συμμετοχή των περιφερειακών οργανώσεων οινοπαραγωγών. Εξάλλου, σε τοπικό επίπεδο, συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κρήτης.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τους οικείους ενός ανθρώπου που βοήθησε αμέριστα και αποφασιστικά στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού κρασιού και στην θεσμική του οργάνωση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α. ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

περισσότερα...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Φ.Κ. ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Σε συνέχεια των προσπαθειών και της συνεχούς ενημέρωσης ως προς τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν μετά τον μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, λύσεις δόθηκαν εν τέλει με την υπ' αριθμ. Ε.2041/7-3-2019 εγκύκλιο του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. η οποία κοινοποιήθηκε χθες (επισυνάπτεται) και η οποία υιοθετεί τα καίρια σημεία των θέσεών του Συνδέσμου, έστω 66 μέρες μετά την κατάργηση του Ε.Φ.Κ.

1. Καταρχάς, σε σχέση με το ζήτημα της απαίτησης προκαταβολής του ΦΠΑ σε περίπτωση ανάκλησης της φορολογικής αποθήκης, υπενθυμίζουμε ότι άμεσα αποστείλαμε την εσωτερική εγκύκλιο της 05.02.2019 στα μέλη μας όπου ενημερώσαμε διεξοδικά για το παράνομο της πρακτικής αυτής ως αντίθετης προς την νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε συνάντηση 07.02.2019 με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών στους οποίους υποβάλαμε αναλυτικό υπόμνημα με την σχετική επιχειρηματολογία μας.

Κατόπιν αυτού, με την από 14.03.2019 υπ' αριθμ. ΑΔΑ: 6ΥΞ846ΜΠ3Ζ-ΨΕΩ εγκύκλιό του, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. συντάσσεται με την θέση μας (και την ευρωπαϊκή νομιμότητα), ορίζοντας ότι « αναφορικά με τον υπολογισμό και την καταβολή Φ.Π.Α. στην κατά τα ανωτέρω περίπτωση ανάκλησης της φορολογικής αποθήκης, ο φόρος αυτός καταβάλλεται στην περίπτωση που τα προϊόντα είχαν απαλλαγεί από τον αναλογούντα σε αυτά Φ.Π.Α. κατά τη θέση τους σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (παραγωγή οίνου εντός φορολογικής αποθήκης ) Φ.Π.Α. δεν οφείλεται ».

Στην εγκύκλιο τονίζεται επίσης ότι «στην περίπτωση υποβολής αίτησης ανάκλησης των αδειών εγκεκριμένου αποθηκευτή και φορολογικής αποθήκης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής υφίσταται υποχρέωση τήρησης των σχετικών με τη λειτουργία της φορολογικής αποθήκης υποχρεώσεων ήτοι υποβολής Δελτίου παραγωγής, ΔΕΦΚ κλπ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ». Να σημειωθεί πάντως ότι η Διοίκηση δεν έχει διακριτική ευχέρεια ως προς την ανάκληση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να την κάνει δεκτή και μάλιστα, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής Διοίκησης χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

2. Η εγκύκλιος αναφέρεται διεξοδικά και στους μικρούς οινοπαραγωγούς και στην γνωστή σε όλους πλέον ακυρωτική απόφαση 1734/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκρινε ανίσχυρες, ως δυσβάσταχτες, τις διατάξεις  για τους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι (σ)ε εκτέλεση της προαναφερόμενης Απόφασης του ΣτΕ… οι μικροί οινοπαραγωγοί που παράγουν κατά μέσο όρο κάτω από 1.000 HL ετησίως λειτουργούν σε καθεστώς αναστολής, απαλλασσόμενοι, ωστόσο, από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης και έκδοσης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή ». Κατά συνέπεια, οι μικροί οινοπαραγωγοί, ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που στο μέλλον η ελληνική Πολιτεία θα αποφάσιζε να επαναφέρει συντελεστή ΕΦΚ μεγαλύτερου του μηδενός, απαλλάσονται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου.

Σήμερα δε, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, τα προϊόντα των εν λόγω παραγωγών δύνανται να εισάγονται σε φορολογική αποθήκη, η είσοδος δε αυτών πραγματοποιείται με βάση το προβλεπόμενο κατά περίπτωση εμπορικό έγγραφο.

3. Περαιτέρω, η εγκύκλιος ρυθμίζει και το ζήτημα της υποβολής ΔΕΦΚ με μηδενικό ΕΦΚ και ΦΠΑ, για το οποίο είχαμε απευθύνει την με αριθμό πρωτοκόλλου 27/11.06.2018 επιστολή μας προς τη Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ του Υπουργείου Οικονομικών. Και για το ζήτημα αυτό, σε πλήρη εναρμόνιση με τις θέσεις μας η εγκύκλιος προβλέπει ότι « για τα προϊόντα (κρασιά) που παράγονται ή κατέχονται υπό καθεστώς αναστολής σε Φορολογική Αποθήκη θα πρέπει να υποβάλλεται Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (με συντελεστή Ε.Φ.Κ. μηδέν) προκειμένου για τη βεβαίωση και είσπραξη του Φ.Π.Α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 109 του ν.2960/01 ».

4. Τέλος, η εν λόγω Εγκύκλιος ρυθμίζει και το καθεστώς των εγγυήσεων. Ειδικότερα, « από 01-01-2019, για τις φορολογικές αποθήκες παραγωγού ή μεταποιητή καθώς και τις φορολογικές αποθήκες που μόνο κατέχουν κρασιά δεν απαιτείται η παροχή των εγγυήσεων που προβλέπονται στις παρ. Α 1 α iii) και Α2 α iv) του προαναφερόμενου άρθρου 10 της ΔΕΦΚΦ 1116601 ΕΞ 2017/31-07-2017 9Β΄2744) Α.Υ.Ο. Περαιτέρω, για τη διακίνηση υπό καθεστώς αναστολής των εν λόγω προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας, την αποστολή τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης ή την εξαγωγή τους προς τρίτες χώρες μέσω άλλων κρατών μελών εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της παρ. 6 του άρθρου 14 της υπ΄αριθμ. ΔΕΦΚΦ 1116601 ΕΞ 2017/31-07-2017 Α.Υ.Ο ».

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως η Διοίκηση μπορεί να είναι με αποτελεσματικό τρόπο πλάι στο ελληνικό κρασί. Ο Σύνδεσμος έχει και τη βούληση και τις γνώσεις για να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στη Διοίκηση. Ευελπιστούμε ότι η καλή αυτή συνεργασία θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος

περισσότερα...