ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 21:28

Ιστορική αναδρομή στην Ελλάδα των κρασιών

Το κρασί για μας τους Έλληνες, εκτός του ότι συμπεριλαμβάνεται στα πέντε βασικά στοιχεία της διατροφής μας μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά (ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό) συνδέθηκε στενά και με τον πολιτισμό, με τη θρησκεία…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 02:00

Το Οικοσύστημα της Αμπέλου

Η ποικιλία της αμπέλου σε σχέση με το κλίμα και το έδαφος της κάθε περιοχής παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κρασιών ποιότητας. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων αποτελεί το οικοσύστημα της περιοχής (terroir), το οποίο συμπληρώνεται αρμονικά από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 02:00

Οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου

Τα ελληνικά σταφύλια, δηλαδή οι γηγαινείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου είναι εκατοντάδες και ο πλούτος τους τεράστιος. Σίγουρα, ανάμεσά τους υπάρχουν μερικές πιο διαδεδομένες, περισσότερο φυτεμένες, καλλιεργημένες και γνωστές για το κρασί που δίνουν.
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 02:00

Οι κατηγορίες των ελληνικών κρασιών

Είναι φανερό ότι ο χαρακτήρας του κρασιού εξαρτάται άμεσα από το σταφύλι από το οποίο προέρχεται, από την περιοχή όπου αυτό καλλιεργείται, από τον τρόπο που οινοποιείται και παλαιώνει. Ο νομοθέτης, θέλοντας να γνωστοποιήσει στον καταναλωτή αυτές τις ιδιαιτερότητες, δημιούργησε τις έννοιες…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Από το αμπέλι στη φιάλη

Το σταφύλι: η ωρίμανση και ο τρύγος Η ρόγα κάθε σταφυλιού αποτελείται από το φλοιό, το σάρκωμα και τα κουκούτσια. Στο φλοιό περιέχονται τα χρωματικά και τα αρωματικά συστατικά του σταφυλιού. Στο σάρκωμα, τα σάκχαρα, τα οξέα, τα ανόργανα άλατα, οι βιταμίνες…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Τι συμβαίνει κατά την παλαίωση του κρασιού μέσα στη φιάλη;

Το κρασί είναι ένα «ζωντανό» προϊόν και τα κρασιά παλαίωσης από τα ελάχιστα προϊόντα που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι αντιδράσεις που πραγματοποιούνται μέσα στη φιάλη δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστές. Γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα ότι πραγματοποιούνται αφ' ενός φυσικοχημικές…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Ετικέτα: η ταυτότητα του ελληνικού κρασιού

Η ετικέτα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στη φιάλη του κρασιού. Είναι ένα όχημα που μεταφέρει γνώση. Είναι η έκφραση του κατά Shakespeare «αόρατου πνεύματος του οίνου». Μας αποδεικνύει πως η ταυτότητα και το ντύσιμο των κρασιών αποτελούν αξίες προστιθέμενες.…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Γυαλί και κρασί: μια αγάπη αιώνια

Το κρασί βρήκε στο γυαλί έναν πιστό οπαδό. Η γυάλινη φιάλη το ντύνει, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα και ο διάφανος, κρυστάλλινος κόσμος των ποτηριών είναι ο καθρέφτης της ομορφιάς του. Γυαλί, ένα αιώνιο υλικό Το γυαλί, φυσικό και τεχνητό, έχει προσφέρει πολλές και…

Νίκης 34,
10557 Αθήνα
Τηλ:  210 3226053

seo@wine.org.gr
info@greekwinefederation.gr

 

Σχεδιασμός & Περιεχόμενο: Vinetum
Διαδικτυακή ανάπτυξη: DataQube

© Copyright 1995-2023 Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου